Fördelar med Zink - Ett Viktigt Spårämne För Din Hälsa
Hur påverkar zink vår hälsa? Vilken är den rekommenderade dosen per dag och vilka är de viktigaste funktionerna och fördelarna med detta spårämne i vår kropp? Zink tas ofta först när de första symtomen på influensa uppstår, vilket också rekommenderas starkt. Det är dock viktigt att säkerställa ett tillräckligt intag av zink under hela året, vilket kan garanteras genom att säkerställa en varierad kost.
Zink är ett viktigt spårämne i vår kropp som påverkar aktiviteten hos mer än 200 enzymer. Ett adekvat och regelbundet intag av zink främjar bland annat en normal funktion av immunförsvaret, sårläkning och celldelningsprocessen. Det är också ett viktigt spårämne för barns normala tillväxt och utveckling och sägs främja normal funktion av smak- och luktsinnet.
Zink bör tillföras dagligen genom kosten eftersom det inte lagras i kroppen. Det rekommenderas särskilt veganer att se till kostkällor för zink, eftersom många växter innehåller fytat som försämrar zinkupptaget. Zink finns naturligt i många livsmedel, men det tillsätts också i många livsmedelsprodukter. Ett tillräckligt intag av zink kan säkerställas genom en hälsosam varierad kost eller vid behov genom kosttillskott av hög kvalitet På Aarja Health har vi både vår Magnesium 3 + Zink + B6 + Nordiska Lingon samt C-vitamin med Zink + Chaga + Nypon.
Hur vet jag om jag lider av zinkbrist?
Om du ofta är trött, har svårt att koncentrera dig, lätt blir sjuk eller lider av håravfall är det möjligt att du inte får i dig tillräckligt med zink i din kost. Veganer och vegetarianer samt gravida kvinnor och äldre är mer sårbara för zinkbrist. I riskgruppen ingår även de som lider av ulcerös kolit eller andra tarmsjukdomar.
Zinkbrist kan också förekomma hos de som dricker för mycket alkohol eller personer som står på hormonersättningsterapi.
Kronisk zinkbrist är sällsynt och orsakas ofta av en genetisk sjukdom. Några av symtomen på kronisk zinkbrist yttrar sig bland annat som tillväxt- och utvecklingsproblem, sexuell omognad, kronisk diarré eller utslag.
De vanligaste symtomen på zinkbrist är:
- Försämrad immunförsvarets funktion
- Ihållande infektioner.
- Humörsvängningar
- Hudproblem och håravfall.
- Viktökning eller viktnedgång utan särskild anledning
- Problem med nervsystemet
Symtomen passar för många sjukdomar, så det är svårt att bedöma zinkbrist enbart utifrån dem. Om du tror att du lider av zinkbrist kan du försöka lägga till zinkhaltiga livsmedel i din kost eller använda ett högkvalitativt, absorberbart zinkhaltigt kosttillskott som stöd för din kost. Om symtomen kvarstår bör du dock kontakta en läkare. Zinkbrist kan undersökas bland annat med hjälp av blodprov.
Ett överdrivet zinkintag eller överdosering av zink kan också vara skadligt för hälsan.
Hälsofördelar med zink
Zink tödjer immunsystemets normala funktion och används för att stärka immunförsvaret. Zink har också studerats för att hjälpa till att behandla symtomen på influensa och förkorta dess varaktighet. Zink som spårämne minskar också cellulär oxidation och oxidativ stress i kroppen.
Stödjer normal hudhälsa
Zink stöder hudens hälsa samt normal tillväxt av hår och naglar. Zink och kollagen sägs arbeta tillsammans för att främja sårläkning. Zink som kosttillskott kan vara till hjälp för personer som lider av akne eller hudproblem.
Stödjer ett hälsosamt åldrande
Zink kan minska risken för vissa sjukdomar som lunginflammation, infektioner och åldersrelaterad makuladegeneration hos äldre personer. Det minskar den oxidativa stressen som ökar när vi åldras, och samtidigt förbättrar det också immunsystemets funktion genom att stödja T-cellernas aktivitet.
Minskar oxidativ stress
Oxidativ stress förekommer ständigt i vår kropp. Överdriven oxidation av cellerna orsakar dock tyst inflammation och är skadlig för vår hälsa. Bland annat rökning och dålig livsstil sägs öka den oxidativa stressen i vår kropp, liksom åldrande. Intensiv träning orsakar också tillfällig oxidativ stress. Antiinflammatoriska livsmedel (t.ex. grönsaker, frukt och bär), vitaminer, antioxidanter och spårämnen som zink bidrar till att minska den oxidativa stressen.
Det vanligaste symtomet som orsakas av överdriven oxidativ stress är kronisk tyst inflammation, som är den underliggande faktorn till många kroniska sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och till och med depression. Överdriven oxidativ stress kan också bromsa muskelåterhämtningen.
Stödjer normal fertilitet
För män kan zinkbrist ha en minskande effekt på testosteronproduktionen, vilket i sin tur kan påverka fertiliteten genom att till exempel minska den sexuella lusten. Zink påverkar även kvinnors fertilitet och är ett viktigt spårämne för normal äggtillväxt.
Stödjer ämnesomsättningen
Kroppens ämnesomsättning behöver tillräckligt med zink för att fungera. Zink är bland annat inblandat i absorptionen av kolhydrater och aminosyror. Ett tillräckligt zinkintag bidrar inte bara till matsmältningen utan även till en normal energiomsättning.
Stödjer minnet och hjärnans funktion
Zink främjar en normal kognitiv funktion. En studie av flera forskare säger att zink har en avgörande effekt på neuronernas funktion, vilket påverkar minnesbildning och inlärning.
Livsmedel som innehåller zink
Fisk och skaldjur: ostron, krabba, hummer och fisk som äts med ben.
Animaliska produkter: mejeriprodukter, nöt- och griskött, renkött och lever.
Vegetabiliska produkter: bönor, vildris, gröna ärtor, pekannötter, jordnötter, fullkorn, gröna grönsaker, spenat, broccoli och kakao.
Kosttillskott av zink
Kosttillskott rekommenderas för personer som inte får i sig tillräckligt med zink via kosten. Den officiella rekommendationen för zink i de nordiska länderna är 9 mg för vuxna. Zink är effektivast att tas 1-2 timmar efter att man har ätit. Zink kan tas när som helst under dagen, men det kan ha något uppiggande effekter för vissa personer. Därför rekommenderar vi att man tar ett zinktillskott på morgonen eller under dagen. På Aarja Health har vi både vår Magnesium 3 + Zink + B6 + Nordiska Lingon samt C-vitamin med Zink + Chaga + Nypon.
Den rekommenderade övre gränsen för zink för vuxna är 25 milligram per dag. Under influensatider kan du höja den maximala dosen en aning. Högre doser bör annars diskuteras med kunnig vårdpersonal.